Despre nicotina

Cateva sfaturi
Avatar utilizator
mariandex
utilizator experimentat
utilizator experimentat
Mesaje: 237
Membru din: Dum Iun 30, 2013 10:34 am
Localitate: Bucuresti

Despre nicotina

Mesaj de mariandex »

Salut , deschid acest topic cu toate ca s-a mai scris despre ea , dar mi s-a parut foarte interesant :

" Incepand din anul 6000 i.e.n tutunul a fost descoperit si cultivat pentru prima data pe continentul american. Imediat dupa descoperirea si colonizarea Americii de Nord si de Sud, tutunul a inceput sa fie exportat in cantitati mari in Europa continentala si in restul lumii. Inca de la inceput, folosirea tutunului a fost extrem de controversata. Unele persoane ii apreciau calitatile medicinale. Spre exemplu, se presupunea ca tutunul protejeaza de efectele devastatoare ale ciumei. Inca din secolul XVII, oamenii au speculat ca poate exista o legatura intre boli, cum ar fi cancerul, si utilizarea tutunului. Metodele de cercetare moderne pun la dispozitie dovezi ale influentei nefaste a tutunului asupra sanatatii.

Pe de alta parte, se fac anunturi publice prin intermediul mass-mediei care atrag atentia asupra riscului crescut pe care il are tutunul asupra sanatatii si despre dependenta pe care o poate crea. Ce calitati are tutunul pentru a-i determina pe oameni sa il foloseasca in ciuda tuturor avertismentelor? Fumatul sau mestecatul de tutun ii face pe oameni sa se simta bine, ba chiar sa simta o usoara euforie. Cu toate ca exista o imensa cantitate de substante chimice in tutun, amintim nicotina care produce o stare de relaxare si care consumata in exces produce dependenta.

Forma nicotinei in natura este a unui alcaloid lichid. Un alcaloid este un compus organic format din carbon, hidrogen, azot, iar uneori si oxigen. Aceste substante chimice au un efect puternic asupra corpului uman. De exemplu, multe persoane de obicei apreciaza efectele stimulante ale unui alt alcaloid, cofeina, savurand in fiecare dimineata o ceasca sau doua de cafea.

Nicotina reprezinta in mod obisnuit aproximativ aproximativ 5 % din greutatea plantei de tutun. Gramajul de nicotina din tigari difera datorita marcilor de tigari fabricante. In general tigarile contin intre 8 si 20 de mg de nicotina, insa doar aproximativ 1 mg este absorbit de organismul dumneavoastra atunci cand fumati o tigara.

La fel ca si in cazul celor mai multe substante care creeaza dependenta, oamenii au gasit numeroase metode de a-si introduce aceasta substanta in organism. Nicotina este o substanta care se raspandeste foarte repede: piele, plamani, mucoasa nazala s.a. Nicotina se insereaza direct in micile vase sanguine care inconjoara tesuturile enuntate mai sus. De acolo, nicotina trece prin fluxul sanguin in creier, iar ulterior este raspandita in restul corpului dumneavoastra.

Metoda cea mai comuna (si cea mai rapida) de a introduce nicotina si alte droguri in fluxul dumneavoastra sanguin este inhalarea - prin fumat. Plamanii dumneavoastra sunt inconjurati de milioane de alveole, mici \”saci\” in care se gaseste aer, la nivelul carora are loc schimbul de gaze. Aceste alveole pun la dispozitie o suprafata imensa - de 90 de ori mai mare decat cea a pielii - permitand astfel accesul nestavilit al nicotinei si al altor compusi. Dupa ce a patruns in fluxul sanguin, nicotina ajunge aproape imediat la creier. In ciuda faptului ca nicotina produce numeroase efecte diferite in corp, modul in care stimuleaza creierul este cel responsabil atat pentru senzatiile placute simtite in timpul fumatului, cat si pentru iritabilitatea resimtita in momentul in care incercati sa va lasati de fumat.

Dupa fumarea unei tigari daca luam o pauza de 6 ore in care nu mai fumam nicotina ramane in plaman in proportie de 0.031 mg.
Cantitatea de nicotina din organism in proportie de 80% este descompusa in cotinina de catre enzimele din ficat. Nici cotinina nu ramane in organismul uman ea fiind eliminata prin urina. Procentul de nicotina ramas este filtrat din sange prin intermediul rinichilor si excretata in urina
Nicotina este metabolizata intr-un ritm diferit, in functie de persoana. Unii oameni au chiar un defect genetic al enzimelor din ficat, care descompun nicotina, din cauza caruia enzima mutanta este mult mai putin eficace decat cea normala in procesul metabolizarii nicotinei. In cazul in care o persoana are aceasta gena, nivelul nicotinei din sange si creier ramane inalt pentru mai multa vreme dupa fumatul unei tigari. In mod normal, oamenii continua sa fumeze tigari de-a lungul zilei, pentru a-si mentine un nivel constant al nicotinei din organism.

Fumatorii care prezinta aceasta gena fumeaza mult mai putine tigari, deoarece nu au nevoie in mod constant de mai multa nicotina.

Substanta chimica nicotina dauneaza functionarea creierului si a organismului. Rezultatele sunt oarecum paradoxale: nicotina poate sa faca un fumator sa se simta revigorat si de asemenea sa-l relaxeze, in functie de cat de mult si de des fumeaza. Acest efect in doua faze este deseori intalnit. Desi modul in care actioneaza nicotina si etanolul in organism este diferit, se poate intalni acelasi efect de dependenta atunci cand se consuma bauturi alcoolice. Primul pahar poate poate avea un efect dezinhibator si revigorant, insa dupa cateva pahare, consumatorul devine de obicei apatic.

Nicotina cauzeaza initial o eliberare rapida de adrenalina.

De asemenea, adrenalina da comanda organismului sa descarce in sange o parte din depozitele sale de glucoza. Acest fapt capata sens in momentul in care va amintiti ca reactia “lupti-sau-fugi” este menita sa va ajute fie sa va aparati de un animal de prada infometat, fie sa scapati din situatii periculoase - atat fuga cat si lupta necesita suficienta energie pentru a va pune in miscare muschii.

Nicotina insasi poate de asemenea bloca eliberarea hormonului numit insulina. Insulina ordona celulelor sa elimine excesul de glucoza din sange. Aceasta inseamna ca nicotina determina aparitia unei hiperglicemii, existand in organism un nivel al glicemiei mai ridicat decat cel normal. Unii oameni considera ca nicotina le poate modifica apetitul, urmand sa manance mai putin. Explicatia acestui fapt o constituie chiar aceasta hiperglicemie: organismul si creierul constientizeaza excesul de glucide si regleaza nivelul hormonilor si a altor semnale care sunt percepute drept foame.

Nicotina poate de asemenea accelera usor ritmul metabolismului. Aceasta inseamna ca puteti arde mai multe calorii decat ati arde atunci cand nu faceti nimic. Prin fumat puteti slabi foarte usor insa nu va ofera calitatea obtinuta prin slabirea in urma efectuarii unor exercitii fizice.

Creierul reprezinta principalul element din cadrul actiunii pe care o are nicotina asupra organismului. Asemenea unui computer, creierul proceseaza, stocheaza si foloseste informatii. Intr-un calculator, informatia circula prin fire; transferul de informatii este un proces binar, calculatorul aflandu-se fie in stare de functionare, fie stins. In creier, neuronii sunt celulele care transfera si integreaza informatiile. Fiecare neuron primeste mii de impulsuri de la alti neuroni din creier. Creierul calculeaza daca aceste semnale urmeaza sau nu sa fie transmise catre alti neuroni din cadrul retelei.

In timp ce semnalele sunt conduse de-a lungul fiecarui neuron sub forma de curent electric, comunicarea dintre neuroni este realizata prin intermediul unor mesageri chimici, numiti neurotransmitatori. Acestia traverseaza spatiul fizic dintre doi neuroni si se leaga de anumiti receptori de proteine, aflati pe celula postsinaptica. Odata creata aceasta legatura, receptorii pun in miscare schimbari fiziologice in interiorul neuronului, schimbari care ii permit acestuia sa trimita semnale de-a lungul retelei neuronale.

Fiecare neurotransmitator are o familie de receptori proprie. Nicotina isi face efectul intrand in legatura cu o subcategorie de receptori, care se leaga de neurotransmitatorul numit acetilcolina. Trimiterea semnalelor de la creier catre muschi, controlarea functiilor de baza cum ar fi nivelul de energie, bataile inimii si respiratia , toate acestea se realizeaza prin neurotransmitatorul acetilcolina care nu in ultimul rand poarta un rol important in invatare si memorare.

Asemenea acetilcolinei, nicotina conduce la o accentuare a activitatii receptorilor. Totusi, spre deosebire de acetilcolina, nicotina nu este reglata de organism. In timp ce neuronii in mod normal elibereaza mici cantitati de acetilcolina, intr-un mod controlat, nicotina activeaza neuronii colinergici (care folosesc in principal acetilcolina pentru a comunica cu alti neuroni) in mai multe regiuni diferite din creier, simultan. Aceasta stimulare conduce la:

- O descarcare marita de acetilcolina din neuroni, care duce la o activitate ridicata in cadrul retelei colinergice. Aceasta activitate colinergica impinge organismul sa actioneze, aceasta fiind chemarea care ii impinge pe fumatori sa se energizeze de-a lungul zilei. Pe aceasta cale, nicotina imbunatateste timpul de reactie si abilitatea de a fi atent, facandu-va sa va simtiti capabili de a munci mai bine.

- Stimularea neuronilor colinergici stimuleaza eliberarea neurotransmitatorului numit dopamina in partea posterioara a creierului. Acest circuit neuronal are menirea de a asigura comportamente esentiale supravietuirii, cum ar fi mancatul atunci cand va e foame. Stimularea neuronilor in aceste regiuni ale creierului determina aparitia unor simtaminte placute, de fericire care va incurajeaza sa repetati respectiva activitate. Atunci cand drogurile asemenea cocainei sau nicotinei activeaza partea posterioara a creierului, se formeaza dorinta de a le folosi din nou deoarece va simtiti atat de impacat si fericit dupa utilizarea respectivelor droguri.

- Descarcarea de glutamat, un neurotransmitator cu functii in invatare si memorare - glutamatul imbunatateste conexiunile intre grupurile de neuroni. Aceste conexiuni mai puternice pot constitui baza fizica a ceea ce cunoastem drept memorie. Atunci cand folositi nicotina, glutamatul poate crea o bucla a memoriei cu privire la senzatiile placute pe care le simtiti si va poate determina si mai mult sa folositi nicotina.

Nicotina ridica de asemenea nivelul altor neurotransmitatori si substante chimice care influenteaza modul in care functioneaza creierul. De exemplu, creierul produce mai multe endorfine ca raspuns la nicotina. Endorfinele sunt mici proteine, denumite calmantul natural al organismului. Se pare ca structura chimica a endorfinelor este foarte asemanatoare cu cea a puternicelor calmante sintetice, ca de exemplu morfina. Endorfinele pot si ele sa conduca la senzatii de euforie. Daca va este cunoscuta senzatia de extaz a celui care alearga intr-o cursa dificila, ati simtit “extazul endorfinei”. Aceasta descarcare de substante chimice va confera starea mentala de a termina cursa, mascand neplacutele dureri pe care le simtim.

S-au realizat studii cu privire la efectele terapeutice pe care le poate avea nicotina in cazul anumitor boli. Printre bolile asupra carora nicotina poate avea efect benefic, amintim:

- Boala lui Alzheimer - Primii neuroni pierduti in cazul acestei boli sunt neuroni colinergici dintr-o anumita zona a creierului. Nicotina poate imbunatati functiile neuronilor ramasi si incetini simptomele care au inceput sa se manifeste.

- Sindromul Tourette - produce celor care sufera de aceasta boala ticuri (miscari necontrolate ale capului, mainilor si altor parti ale corpului) si impulsuri violente. Plasturii cu nicotina care distribuie incet prin piele nicotina pot reduce simptomele persoanelor care sufera de acest sindrom.
Insa, pentru o persoana obisnuita, problemele de sanatate asociate cu utilizarea produselor care contin nicotina sunt mult mai grave decat posibilele beneficii. Dintre acestea amintim:

- Cancer
- Emfizem
- Boli ale inimii
- Comotii cerebrale

Multe dintre acestea sunt de fapt cauzate de catre alte substante chimice din fumul de tigara sau chiar din produse pe baza de tutun care nu se fumeaza. Cea mai mare problema a nicotinei este rapiditatea cu care produce dependenta de a fuma sau mesteca tutun.

Miliarde de dolari a cheltuit Statele Unite pentru a afla daca nicotina provoaca dependenta sau nu. Si totusi cheltuirea acestei sume a avut un rol important ajunganduse la concluzia ca nicotina provoaca dependenta. Nicotina presupune dependenta atat de natura psihologica, cat si fizica:

- Psihologica - Persoanele dependente de un lucru, il vor folosi impulsiv, fara a tine cont de efectele sale negative asupra vietii si sanatatii. Un exemplu elocvent il constituie persoana care continua sa fumeze in ciuda faptului ca foloseste un tub de oxigen pentru a respira, din cauza deteriorarilor cauzate plamanilor in urma fumatului.

- Fiziologica - Neurologii considera ca tot ceea ce activeaza partea dorsala a creierului creeaza dependenta. Deoarece stimularea acestor circuite neuronale dau nastere unor senzatii placute, persoana va continua sa repete activitatea, pentru a obtine din nou aceleasi senzatii.

Incepand de la aproximativ 40 de minute pana la cateva ore,efectul nicotinei dispare. Acest fapt ii face pe oameni sa fumeze sau sa mestece tutun periodic de-a lungul zilei, pentru “a-si lua doza” de nicotina. La aceasta se adauga faptul ca persoana poate deveni imuna la efectele nicotinei, avand nevoie sa utilizeze din ce in ce mai multa nicotina pentru a obtine acelasi nivel de stimulare si relaxare.

Ce se intampla atunci cand fumatorii se lasa brusc de fumat? Atunci cand folositi produse continand nicotina, organismul dumneavoastra isi adapteaza modul in care functioneaza in scopul de a compensa efectele nicotinei. De exemplu, neuronii din creier, pot mari sau micsora numarul receptorilor sau cantitatea diferitilor neurotransmitatori afectati de prezenta nicotinei. Atunci cand in organism nu se mai gaseste nicotina, aceste adaptari fiziologice produse din cauza nicotinei continua sa existe. Rezultatul acestui fapt este ca organismul nu mai poate functiona in acelasi mod ca inainte in absenta drogului, cel putin pe termen scurt.

Cei care pledeaza impotriva fumatului, subliniaza efectele daunatoare, care se produc pe termen lung, ca de exemplu cancerul si emfizemul, efecte care intervin in urma unei vieti de fumat sau mestecat tutun - dar aceste maladii apar ca rezultat a altor substante chimice continute de tigari si nu a nicotinei. Din pacate, faptul ca nicotina luata singura este o otrava extrem de toxica trece deseori neobservat. Nu foarte multa lume stie ca nicotina este vanduta in comert si sub forma unui pesticid. In plus, in fiecare an foarte multi copii ajung la spital dupa ce mananca tigari sau mucuri de tigara. Saizeci de miligrame de nicotina (aproximativ cantitatea care se gaseste in trei sau patru tigari, daca toata nicotina ar fi absorbita) pot ucide un adult, insa consumarea cantitatii de nicotina care se gaseste intr-o singura tigara pot imbolnavi grav un copil prescolar.

Ce se intampla persoanelor care inghit nicotina? Intoxicarea cu nicotina provoaca stari de voma si greata, dureri de cap, respiratie greoaie, dureri stomacale si atacuri de apoplexie. Fiecare dintre aceste simptome sunt cauzate de stimularea excesiva a neuronilor colinergici. Persoanele intoxicate de insecticide pe baza de organofosfati resimt exact aceleasi simptome. In cazul organofosfatilor, se aduna acetilcolina in jurul sinapselor si suprastimuleaza neuronii. Deoarece nicotina este atat de asemanatoare acetilcolinei, legandu-se de receptorii colinergici, excesul de nicotina produce aceasi suprastimulare si toxicitate. Cu cat se leaga mai multa nicotina de receptorii colinergici, cu atat mai multa acetilcolina este eliberata, activand la randul ei alte subcategorii de receptori colinergici.

Exista si tratamente imptriva intoxicarii cu nicotina si are doua scopuri. Primul ar fi acela de a mentine respiratia celui daunat si bataile inimii constante pana cand nicotina este descompusa de organism iar cel deal doilea scop este de a prevenii o alta cantitate de nicotina sa ajunga in fluxul sanguin. "


Link-ul de unde am luat informatia : http://articole.itbox.ro/stiinta/nicotina.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Am citit prin acest site si sunt o gramada de informatii despre aproape orice , e destul de interesant .

HAPPY VAPING !
Imagine
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica : nu merge nimic si nu stiu de ce . :D
Scrie răspuns